Jídlo pro všechny
Vždy jsem býval tak trochu cestovatel a snílek. Za více než 30 let své kariéry jsem vařil na několika kontinentech a pro řadu známých lidi.
V České republice jsem byl šéfkuchařem v několika známých místech, jako je moje milovaná Villa Voyta, ještě milovanější Radisson SAS Alcron a ve velkých hotelech Marriott a Renaissance.
Celá moje kariéra se dá popsat jako cesta k jednoduchému a srozumitelnému jídlu.
Naše filozofie vaření se může zdát překvapivě jednoduchá, zní: „Kupuj to nejlepší a dělej s tím co nejméně.“. Jinak řečeno, pokud jste dobře nakoupili, podřiďte své vaření základní surovině a nikdy se ji nesnažte přetvořit na něco, co vypadá, nebo nedejbože chutná, jinak.
Myslím, že dnes se vizuální stránce věnuje příliš mnoho pozornosti – tuny času a spousta peněz se věnuje bezduchým oblohám, omáčky jsou špatné. Jídlo často vypadá lépe, než chutná, což je pro mne v gastronomii to největší zklamání. Velikost porcí je až nesmyslná.
My se pokoušíme tento trend ignorovat. Naše jídlo mluví samo za sebe, dostane se k Vám tou nejkratší možnou cestou. Naším cílem je, aby jste ve Vámi objednaném jídle okamžitě rozeznali naše řemeslo a profesionalitu. Jísdlo musí být viditelně chutné (je to možné, opravdu!), správně připravené a musí ve Vás navodit pocit pohody.
Strašně rád si povídám o jídle, ale jedna věc je ještě lepší – ochutnat jej.
Těším se na shledanou v Café Imperial.
Zdeněk Pohlreich
Executive Chef
Café Imperial